TUOTTEET >PALVELUTAJANKOHTAISTAWORKSPACEPROMOSHOPLÄHETÄ KYSELYINFOUUTTA!
 
väliviiva
homeTuotteetPalvelutAjankohtaista

 

Pipon historia

 

Pipo on ollut ennen muuta käytännöllinen asuste pohjoisessa. Se suojaa päätä ja erityisesti korvia kylmältä. Pipolla on pitkä historia. Sen kantamuoto, monmouth-lätsä, oli käytössä Walesissa jo 1400-luvulla. Sekin oli neulottu, mutta muodoltaan pidempi kuin nykypipo.

Pipomuoti, sen käyttäminen tai käyttämättä jättäminen on vaihdellut. Muistan omakohtaisesti 70- ja 80-luvut, jolloin nuoriso ei halunnut käyttää pipoa. Vanhemmat kauhistelevat, että nuoret palelluttavat päänsä, ja lieneepä siitä makoisia urbaanilegendojakin syntynyt. Itse muistan, kun naapurin pojat tulivat talvella koulubussille, he piilottivat piponsa postilaatikkoon. Olisi ollut tavattoman noloa, jos joku olisi huomannut heidän pitävän pipoa. Toisaalta bussille oli matkaa, ei sitä tarennut kulkea ilman pipoa.

Pipon käyttäminen nuorison kohdalla on muuttunut ajan myötä: 90-luvulla nuoriso hyväksyi sen taas käyttöön, mutta sitäkin pidettiin vanhempien piirissä osin ”vääränä”. Nuorisi alkoi käyttämään pipoa myös sisätiloissa, ja sitä pidettiin tapainturmeluksena. Aiheesta sai aikanaan lukea runsain mitoin lehtien yleisönosastoilta.

Maailman kuuluisin piponkäyttäjä lienee ollut Jacques-Yves Cousteau. Hän oli ranskalainen merivoimien upseeri, tutkimusmatkailija, laitesukelluksen edelläkävijä ja tieteilijä, joka tutki merta ja kaikkia vesielämän muotoja. Hänen tuottamansa ja ohjaamansa tv-dokumenttisarja Meren salaisuudet pyöri Suomessakin 60- ja 70-luvuilla. Sarjan pohjana on tutkimusalus Calypsolla tehty tutkimusmatka ympäri maapallon. Cousteau kuoli 1997, mutta hänen punainen piponsa elää edelleen jopa muotiasusteena.

Suomalaisista piponkäyttäjistä tunnetuin lienee tv-sarja ”Tankki Täyteen” ”Sulo Vilen” (oikeasti Tauno Karvonen). Sulo Vilen -piposta löytyy jopa neulontaohjeet Internetistä.

Pipo-merkeistä monille on jäänyt mieleen suksivalmistaja Karhun pipot. Noita usein miten sinivalkoisia pipoja oli ulkoilijoiden käytössä valtavasti.

Aiheeseen liittyviä tuotteita:
Pipot painatuksella
Vastuullisemmat pipot


Julkaistu kategoriassa Brändituote-historiaa, Yleinen, kirjoittanut Jan von Heiroth 21.11.2022väliviiva