TUOTTEET >PALVELUTAJANKOHTAISTAWORKSPACEPROMOSHOPLÄHETÄ KYSELYINFOUUTTA!
0
Tarvitsetko apua tuotteiden etsimisessä?  |  Tarjouspyynnöt ja kyselyt
 

Väriavaruus painotöissä, CMYK tai RGB?

 

Liikelahjoja, brändituotteita ja niiden pakkauksia kustomoitaessa logolla tai muilla värillisillä graafisilla elementeillä, puhutaan painovärien väriavaruuksista ja logon värikoodeista. Termit kuten CMYK, RGB ja PMS ovat termejä jotka usein mainitaan tässä yhteydessä.

Tuotteesta, sen käyttötarkoituksesta, logosta, kustomoinnin tavoitteista ja kustannuksista riippuen painatukseen voidaan tarvita 1, 2, 3, 4 tai useampaa painoväriä. Painatuksessa käytettävät värisävyt on voitava määrittä tarkasti jotta brändin visuaalinen ilme pysyy yhdenmukaisena kaikissa tilanteissa. Painatuksen tarkkoja värisävyjä määritettäessä hyödynnetään väriavaruuksia.

Mitä tarkoitetaan väriavaruudella?

Väriavaruus on järjestelmä jonka avulla voidaan yksiselitteisesti määritellä minkä tahansa värin ominaisuudet, kuten sävyn ja kirkkauden. CMYK ja RGB ovat esimerkkejä matemaattisista väriavaruuksista. Matemaattisen väriavaruuden avulla kaikki värit voidaan kuvata numeerisesti. PMS puolestaan on standardisoitu värikartta. Sitä käytetään erityisesti tilanteissa, joissa tietyn värin tarkkuus ja konsistenssi ovat ensiarvoisen tärkeitä, kuten brändäyksessä ja painettujen materiaalien kompakteissa väripinnoissa.

Väriavaruuksia hyödynnetään esimerkiksi graafisessa suunnittelussa, kuvankäsittelyssä, tulostuksessa ja painatuksessa.

Yleisimpiä värijärjestelmiä tai -avaruuksia ovat yllämainitut RGB, CMYK ja PMS (Pantone®) Näistä CMYK- ja PMS‑järjestelmiä käytetään painotuotteissa ja RGB-järjestelmää digitaalisissa ratkaisuissa. PMS eli Pantone Matching System on yleinen käytäntö määritellä spesifiikkejä kompakteja värejä.

Mitä ovat CMYK-värit?

CMYK tulee sanoista Cyan, Magenta, Yellow ja Key (musta). Järjestelmää käytetään yleisesti tulostuksessa, erityisesti neliväripainatuksessa. Kuvat tulostetaan kerroksina näistä neljästä väristä. Yhdistämällä nämä värit eri voimakkuuksina ja suhteina voidaan luoda laaja valikoima värejä. CMYK soveltuu parhaiten painotuotteisiin, kuten esitteisiin, lehtiin ja mainosjulisteisiin.

Mitä ovat RGB-värit?

RGB tulee sanoista Red, Green ja Blue. RGB-värejä järjestelmää käytetään näyttötekniikoissa, kuten tietokoneen näytöissä, televisioissa ja digitaalisissa kuvankäsittelylaitteissa. RGR:n toimintaperiaate on käyttää kolmen värin yhdistelmää eri voimakkuuksina. Yhdistämällä ne eri suhteissa voidaan tuottaa monipuolinen väripaletti. RGB-sovelluksia ovat verkkosivut, digitaaliset mainokset ja kaikki, mikä on tarkoitettu näytöille.

Mikä on Pantone®-värikartta (PMS)?

Pantone®-värikartta (PMS) on standardoitu värikartta, joka sisältää laajan valikoiman värejä, joilla on ainutlaatuinen Pantone-numero. Sitä käytetään määrittelemään tiettyjä värejä, ja se on erityisen tärkeä tilanteissa, joissa tietyn värin tarkkuus on kriittinen. Jokaisella PMS-värillä on tarkka resepti, joka määrittää, mitä painovärisävyistä se koostuu. Pantone-värikarttaa käytetään yleensä tilanteissa, joissa värien tarkkuus ja konsistenssi ovat ensiarvoisen tärkeitä, esimerkiksi yritysten logot.

Miten valitset oikean väriavaruuden?

Käytettävä väriavaruus riippuu käyttötarkoituksesta. Digitaalisessa maailmassa käytetään usein RGB-väriavaruutta, kun taas painotuotteissa CMYK on yleinen. Pantone-värikarttaa käytetään kompaktin värin tarkkaan määrittämiseen, varsinkin kun tietyn värin konsistenssi on keskeistä, esimerkiksi brändäyksessä.

Talenco auttaa värin määrittämisessä, sopivan tiedosto-muodon käytössä ja tarvittaessa painotiedoston muokkaamisessa

Yhä useampi paino edellyyttää tänä päivänä että käytetään vektoroitua painoaineistoa, kuten esimerkiksi EPS-tiedostomuotoa. Vektoroidun logon edut ovat monet, kuten skaalautuvuus, tarkkuus, taustan läpinäkyvyys, käytettävyys ja monipuolisuus. 

Me Talencolla autamme niin painoaineiston muokkaamisessa ja luomisessa, kuin oikeiden värinmääritysten käyttämisessä. Riittää että lähetät logon tai muun aineiston meille niin me huolehdimme lopusta. Jos käytössäsi on lisäksi brändin graafinen ohjeistus, niin sitä parempi. Lähtökohtaisesti emme veloita palvelusta mitään, kaikki sisältyy palveluun tilatessasi kustomoidut liikelahjasi ja brändituotteesi Talencolta.

Ja muistathan että aina ennen kuin tuotteet painetaan saat tarkan oikovedoksen hyväskyttäväksi että voit olla täysin varma että kaikki tulee tarkasti oikein.


Lue lisää Talencon palveluista:
Näin Talenco palvelee liikelahja-asiakkaita
Liikelahjojen ja brändituotteiden varastointi

Brändäystietoutta
Yhteenkuuluvuutta mainostekstiileillä ja brändivaatteilla
Brändäyksessä värillä on väliä
Onko brändin huolellinen ja pitkäjännitteinen rakentaminen kannattavaa?
Miksi brändin yhtenäinen visuaalinen ilme on tärkeä?
Brändin yhtenäisen ilmeen tärkeydestä
Kuinka brändi positioidaan?
Liikelahja vahvistaa brändiä
Toimiston brändäys edullisesti
4Kuinka luoda yrityskuva joka muistetaan?
Asiakaslahjat, liikelahjat ja pykologia niiden takana

Aiheeseen liittyviä tuotteita:
– Brändituotteet
– Yrityslahjat
– Mainoslahjat
– Liikelahjat
– Mainostekstiilit
– Yritysvaatteet




Tuoreimmat kirjoitukset
Talencon vuosien mittaan laajentunut tuote- ja palveluvalikoima
Mitä kannattaa pitää mielessä ennen mainoslahjojen hankkimista
Bränditietoisuuden lisääminen yrityslahjoilla
Mainoslahjat messuilla ja tapahtumissa: lahjojen tehokkaan käytön salaisuudet
Liikelahjojen trendit 2024: mitä odottaa tulevaisuudessa

Aiheet
Ajankohtaista (22)
Arpajaiset (3)
Asiakaskohtaamiset (8)
Asiakaslahjat (21)
Brändäys (25)
Brändituote-historiaa (25)
Brändituote-info (50)
Brändituote-palvelut (9)
Elektroniikka-yrityslahjat (9)
Etätyöskentely (7)
Fanituotteet (8)
Giveaway-tuotteet (12)
Henkilöstölahjat (17)
Jakolahjat (3)
Joulu (13)
Kestävä kulutus (9)
Liikelahja- ja brändituote-trendit (13)
Liikelahja-Ideoita (12)
Liikelahjat (41)
Liikelahjoja, brändituotteita ja markkinointia käsittelevät artikkelit (178)
- Tästä löydät laajan kokoelman liikelahjoja, brändituotteita ja markkinointia käsitteleviä artikkeleita. Saat ajankohtaisia uutisia, vinkkejä, ja ideointia erilaisiin markkinointia sivuaviin tilanteisiin. Käsittelemme myös brändäystä, kestävää kulutusta ja henkilöstölahjoja. Tarjolla on laaja valikoima tietoa ja suosituksia liikelahjoista sekä brändituotteiden hyödyntämisestä markkinoinnissa.Logotuotteet (5)
Mainoslahjat (31)
Messulahjat (13)
Messut (9)
Myyntituotteet (5)
Neuvot ja vinkit (53)
Oheistuotteet (3)
Profiilituotteet (3)
Promootiot (3)
Promootiotuotteet (1)
Promotuotteet (7)
Sitouttaminen (17)
Sosiaalinen media (3)
Talenco uutisia (2)
Tapahtumat (5)
Tehokas mainonta (5)
Tehokas markkinointi (17)
Trendit (1)
Tuotetietoutta (11)
Tuotteet omaan käyttöön (10)
Työhyvinvointi (3)
Uutiset (9)
Vaalit (2)
Varainhankinta joukkueelle tai luokalle (1)
Vastuullisuus (10)
VIP lahjat (3)
Yrityksen joululahjat (17)
Yrityksen kesälahjat (8)
Yritysilme (9)
Yrityslahjat (31)
yritystekstiilit (15)
Yritysten kilpailu (2)



väliviiva