TUOTTEET >PALVELUTAJANKOHTAISTAWORKSPACEPROMOSHOPLÄHETÄ KYSELYINFOUUTTA!
 
väliviiva

Keittiöveitsiä aina tarvitaan, siksi se on hyvä yrityslahja

 

Jos kotikeittiössä todella laittaa monipuolisesti ruokaa, tarvitsee oikeastaan neljä erilaista veistä: lihaveitsi, kalaveitsi, leipäveitsi ja kuorimaveitsi. Ehkä viidentenä voi olla pieni hedelmä- ja vihannesveitsi. Lihaveitsellä pienii mainiosti vihannekset ja isommat hedelmät, niihin ei erillistä veistä tarvitse.

Veitsien lisäksi pitää olla teroitin. Tylsä veitsi on ikävä työkalu, ja sitä paitsi sen kanssa käy helposti. Veitsi on aina sen verran terävä, että kunnon lipsahduksesta saa helposti haavan käteensä. Teroitusvälineitä on monenlaisia: on teroituspuukkoja ja -puikkoja, ja hahloteroittimia. Sahanteräisiä leipäveitsiä, tai erillisiä kuorimaveitsiä ei juuri tarvitse teroittaa.

Veitsi tylsyy aina käytössä, se on hyvä muistaa. Eli jonkinlainen teroittamisneuvo on välttämätön veitsen kanssa työskennellessä. Veistä käyttäessä pitää olla käytössä leikkuulauta, puinen tai muovinen. Muovinen tylsyttää veistä enemmän. Jos yrittää käyttää tiskipöytää alustana, veitsi ennemmin tai myöhemmin vaurioituu pahemman kerran.

Jos hankkii kunnon veitsen ja pitää siitä huolta, se saattaa kestää käytössä jopa vuosikymmeniä. Tärkeätä on pestä kuivata veitsi erikseen muusta tiskistä. Jos pienii kalaa, kanaa tai lihaa, on syytä käyttää veitsen puhdistukseen pesuainetta.

Erikoisempia ja hieman snobeja ovat japanilaiset keittiöveitset. Niitä pidetään erityisen laadukkaina korkealaatuisen teräksen ja huolitellun viimeistelyn takia. Yleisveitsi on gyoto-veitsi, jota käytetään kaikkiin oikeastaan kaikkiin tarkoituksiin. Japanilaisista keittiöveitsistä tunnetuin on luultavasti santoku, jonka terässä on niin sanotut ilmataskut ehkäisemään raaka-aineen tarttumista terään leikatessa. Ylipäätään kannattaa muistaa, että japanilaiset veitset ovat ennen kaikkea kala- ja vihannesveitsiä. Lihan leikkaaminen ja lihaveitset tulivat vasta 1800-luvun länsimaistumisen myötä.


Julkaistu kategoriassa Yleinen, kirjoittanut Jan von Heiroth 16.12.2022



väliviiva