TUOTTEET >PALVELUTAJANKOHTAISTAWORKSPACEPROMOSHOPLÄHETÄ KYSELYINFOUUTTA!
0
Tarvitsetko apua tuotteiden etsimisessä?  |  Tarjouspyynnöt ja kyselyt
 

Liikelahjat ja yrityslahjat Kiinassa

 

Vanhaan kiinalaiseen kulttuuriin kuului ylenpalttinen lahjojen antaminen. Nykyään virallinen Kiina pitää liikelahjoja lahjuksina, mutta todellisuudessa politiikka on viime vuosina merkittävästi pehmentynyt. Vieläkin saattaa kuitenkin tulla tilanteita, joissa lahjan antaminen on kerta kaikkiaan sopimatonta. Silloin on vain ystävällisesti todettava, että on ymmärtänyt tilanteen, ja jätettävä lahja antamatta. Pääasiassa pienen lahjan antamista ei nähdä lahjuksena, mutta diskreetti lähestymistapa on suositeltavaa.

Kiinassa symboliikka on tärkeätä. Värit ja numerot ovat erittäin merkittävä asia myös liikelahjojen kohdalla. Esimerkiksi vihreä väri viittaa uskottomuuteen: vihreän hatun antaminen kertoo symbolisesti, että lahjan saajan vaimo on ollut uskoton. Erityisesti suomalaisten on hyvä muistaa, että sinisen ja valkoisen yhdistelmä viittaa kuolemaan ja hautajaisiin. Myös musta väri viittaa kuolemaan. Muuta kuolemaviittausten takia vältettävää ovat numero 4 ja kaikki siihen viittaava, sekä kellon tai nenäliinojen antaminen lahjaksi. Tuulettimen antaminen ei myöskään ole suositeltavaa. Siihen liittyy symboliikkaa hajoamisesta ja kaikesta löyhästä. Antamalla lahjaksi terävän esineen, kuten veitsen tai sakset, kerrot symbolisesti (liikesuhteen) katkaisemisesta.

Punaiseen väriin liittyy kaikki hyvä. Pinkki ja keltainen ovat niin ikään onnellisuuden värejä. Numeroista 8 on onnennumero. Jos toimii Kiinassa, kannattaa siis liikelahjapakkausten tusina tai puoli tusinaa vaihtaa lukumäärään kahdeksan.

Henkilökohtaisen lahjan arvo on hyvä pitää suunnilleen kymmenessä eurossa tai alle. Muiden läsnä ollessa henkilökohtaisia lahjoja ei ole syytä antaa, vaan luovuttaminen kannattaa tehdä kahden kesken oltaessa. Jos kuitenkin tilanne vaatii sitä, että lahja annetaan julkisesti, lahjan saajaksi on syytä valita ”vanhin” (most senior) paikalla olijoista.

Liian arvokas yrityslahja on hankala paitsi mahdollisen lahjustulkinnan takia, myös – ja ennen kaikkea – mahdollisen vastalahjan vuoksi. Jos saajan varaama vastalahja on merkittävästi vähempiarvoinen, on vastalahjan antaja vaarassa menettää kasvonsa. Kasvojen menettäminen on pahinta, mitä kiinalaiselle voi tapahtua.

Liikelahjaa ei yleensä hyväksytä suoralta kädeltä, vaan sitä pitää tarjota kolmekin kertaa, ennen kuin se otetaan vastaan – muistuttaa muuten suomalaisia kahvitilaisuuksia, joissa kukaan ei yleensä liikahda ensimmäisellä kutsulla. Lahjan vastaanottaminen ensitarjoamalta ja paketin avaaminen välittömästi viittaavat ahneuteen. Paketointi sinällään on tärkeätä: lahjan pitää olla paketissa. Myös paketoinnissa pitää muistaa yllä mainittu värisymboliikka. Ja vielä yksi lahjojen käsittelyyn liittyvä pieni sääntö: ojentaminen ja vastaanottaminen tehdään aina kahdella kädellä!

Hyvä tapa välttää ongelmia on pyrkiä saamaan liikelahjojen antaminen tai vaihtaminen yritysten väliseksi. Tällöin lahjontaepäilyjäkään ei synny niin helposti. Yrityksen logolla varustettu lahja on muutenkin Kiinassa arvostettu. T-paidat, muistilehtiöt ja avaimenperät ovat täysin kurantteja yrityslahjoja. Samoin edullinen elektroniikka toimii hyvin.

Aivan liiketoiminnan alkuvaiheessa kannattaa jättää paketointi paikan päällä ja paikallisten tehtäväksi. Tällöin välttää värien ja paperilaadun valinnassa vaanivat symboliikkakarikot. Samoin itse lahjan toimivuudesta voi näin saada vinkkejä.

Hongkongissa liikelahjojen antamiseen ei suhtauduta niin vakavasti kuin Manner-Kiinassa. Siellä ei tavallisesti liikelahjoja edes anneta. Vain erityistilanteissa huomionosoitukset voivat olla tarpeen. Näissä tilanteissa kannattaa muistaa, että Hongkongissa on lukuisia tehtaita, jotka valmistavat halpoja liikelahjoja, eli halvat lahjat saatetaan tulkita rihkamaksi. Liikelahjat kannattaa valita esimerkiksi niin, että ne muistuttavat antamistilaisuudesta tai liittyvät yrityksen omaan liiketoimintaan tai kuvaavat antajan kotimaata. Tosin suomalainen muotoilu ei ole Hongkongissa kovin korkeassa kurssissa.

Lue myös:
Omalla logolla
Asiakaslahjat, liikelahjat ja psykologia niitten takana
Noudata etikettiä ja vältä virheet liikelahjojen antamisessa
Liikelahjat kansainvälisessä liiketoiminnassa
Liikelahjojen antaminen – mitä, kenelle ja milloin?

Aiheeseen liittyviä tuotteita:
Yrityslahjat
Asiakaslahjat
Liikelahjat
Mainostekstiilit




Tuoreimmat kirjoitukset
Talencon laajentunut tuote- ja palveluvalikoima
Mitä kannattaa pitää mielessä ennen mainoslahjojen hankkimista
Bränditietoisuuden lisääminen yrityslahjoilla
Mainoslahjat messuilla ja tapahtumissa: lahjojen tehokkaan käytön salaisuudet
Liikelahjojen trendit 2024: mitä odottaa tulevaisuudessa


Aiheeseen liittyvää


Aiheet
Ajankohtaista (22)
Arpajaiset (3)
Asiakaskohtaamiset (8)
Asiakaslahjat (21)
Brändäys (25)
Brändituote-historiaa (25)
Brändituote-info (50)
Brändituote-palvelut (9)
Elektroniikka-yrityslahjat (9)
Etätyöskentely (7)
Fanituotteet (8)
Giveaway-tuotteet (12)
Henkilöstölahjat (17)
Jakolahjat (3)
Joulu (13)
Kestävä kulutus (9)
Liikelahja- ja brändituote-trendit (13)
Liikelahja-Ideoita (12)
Liikelahjat (41)
Liikelahjoja, brändituotteita ja markkinointia käsittelevät artikkelit (178)
- Tästä löydät laajan kokoelman liikelahjoja, brändituotteita ja markkinointia käsitteleviä artikkeleita. Saat ajankohtaisia uutisia, vinkkejä, ja ideointia erilaisiin markkinointia sivuaviin tilanteisiin. Käsittelemme myös brändäystä, kestävää kulutusta ja henkilöstölahjoja. Tarjolla on laaja valikoima tietoa ja suosituksia liikelahjoista sekä brändituotteiden hyödyntämisestä markkinoinnissa.Logotuotteet (5)
Mainoslahjat (31)
Messulahjat (13)
Messut (9)
Myyntituotteet (5)
Neuvot ja vinkit (53)
Oheistuotteet (3)
Profiilituotteet (3)
Promootiot (3)
Promootiotuotteet (1)
Promotuotteet (7)
Sitouttaminen (17)
Sosiaalinen media (3)
Talenco uutisia (2)
Tapahtumat (5)
Tehokas mainonta (5)
Tehokas markkinointi (17)
Trendit (1)
Tuotetietoutta (11)
Tuotteet omaan käyttöön (10)
Työhyvinvointi (3)
Uutiset (9)
Vaalit (2)
Varainhankinta joukkueelle tai luokalle (1)
Vastuullisuus (10)
VIP lahjat (3)
Yrityksen joululahjat (17)
Yrityksen kesälahjat (8)
Yritysilme (9)
Yrityslahjat (31)
yritystekstiilit (15)
Yritysten kilpailu (2)



väliviiva